Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Antwerpen Kiest Opnieuw Voor Bart De Wever Maar Coalitievorming Wordt Lastig

Antwerpen kiest opnieuw voor Bart De Wever, maar coalitievorming wordt lastig

Vlaams Belang opnieuw tweede grootste partij, maar blijft buiten coalitie

Na een spannende verkiezingsstrijd heeft Antwerpen opnieuw gekozen voor Bart De Wever en zijn partij N-VA. De partij haalde 24,6% van de stemmen en blijft daarmee de grootste partij in de stad. Opvallend is de sterke opmars van Vlaams Belang, dat met 23,4% van de stemmen de tweede grootste partij wordt. Vooruit (19,3%) en Open Vld (13,4%) vervolledigen de top 4.

Coalitievorming wordt lastig

Hoewel N-VA de grootste partij blijft, zal het voor De Wever lastig worden om een coalitie te vormen. Vlaams Belang, dat opnieuw de tweede grootste partij is, wordt door alle andere partijen uitgesloten van een coalitie. Ook met Vooruit, dat met 19,3% van de stemmen de derde grootste partij wordt, lijkt een coalitie onwaarschijnlijk. De partij van Conner Rousseau staat lijnrecht tegenover de N-VA op het vlak van migratie en sociale zaken.

Open Vld en Groen als mogelijke partners

De meest waarschijnlijke coalitiepartners voor De Wever zijn Open Vld en Groen. Open Vld, de partij van Vlaams minister-president Jan Jambon, is met 13,4% van de stemmen de vierde grootste partij in Antwerpen. Groen, de partij van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, haalde 8,3% van de stemmen. Een coalitie tussen N-VA, Open Vld en Groen zou een meerderheid van 55 zetels in de Antwerpse gemeenteraad opleveren.

Moeilijke onderhandelingen

De coalitievorming in Antwerpen zal naar verwachting moeizaam verlopen. De standpunten van de verschillende partijen liggen ver uit elkaar, vooral op het vlak van migratie en sociale zaken. Het zal aan De Wever zijn om de partijen bij elkaar te brengen en een coalitie te vormen die de stad de komende jaren kan besturen.


Comments